Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

Hoe kies ik de beste comfortabele koptelefoon?

Hoe kies ik de beste comfortabele koptelefoon?

Bel je tijdens een werkdag veel via een headset, dan is het wel zo prettig om een comfortabele koptelefoon te dragen. Oorpijn of hoofdpijn door een koptelefoon, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Maar hoe kies je de beste comfortabele koptelefoon? Wat je comfortabel vindt, hangt af van jouw eigen voorkeuren. Je kunt daarom bij het uitzoeken van een comfortabele headset letten op een aantal criteria. Deze criteria leggen we hieronder verder uit, om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jou.

De belangrijkste drie dingen om op te letten zijn:

  • Gewicht, flexibiliteit en draagstijl
  • Pasvorm van de oorkussens
  • Materiaal van de oorkussens

Kom je er nog niet helemaal uit? Bel dan eens met onze headset experts voor persoonlijk advies.

1. Gewicht, flexibiliteit en draagstijl

Een headset die je de hele dag voelt zitten, dat is geen pretje. Dan is een lichtgewicht headset fijner. Een zwaardere headset kan ook wel lekker zitten, maar als je beweegt dan voel je deze. Zit je dus de hele tijd op je plek of gebruik je de headset af en toe, dan is een zwaardere headset prima. In alle andere gevallen is een lichtgewicht model comfortabeler.

Ook comfortabel zijn een verstelbare hoofdband en een hoofdband met zachte vulling. Door de vulling ontstaat er drukverdeling op de schedel, waardoor je minder druk voelt. Een flexibel aanpasbare hoofdband kan je instellen, zodat deze groot of klein genoeg is voor jouw hoofd. Hoe beter de hoofdband aansluit bij jouw hoofd, hoe beter deze blijft zitten.

Vind je een headset met hoofdband om welke reden dan ook niet lekker zitten? Dan zijn er ook nog andere draagstijlen van koptelefoons. Wat dacht je van een nekband of een oorhaak? Zoek je een comfortabele koptelefoon voor brildragers, een headset voor slechthorenden of een ander specifiek type? Ook deze headsets kunnen wij leveren. Neem contact op voor advies voor jouw situatie.

2. Comfortabele pasvorm: on ear, over ear en in ear

Er zijn drie gangbare pasvormen voor headsets. Of deze comfortabel zijn, hangt ook af van de gebruiker. Iemand die een bril draagt of iemand met grotere oren, kan een andere voorkeur hebben dan iemand die dat niet heeft.

Bij de on-ear pasvorm zijn de oorkussens vaak wat kleiner en rond, wat de headset compacter en draagbaarder maakt. Zoals de naam het al zegt, bevinden de oorkussens van een on-ear koptelefoon zich op de oorschelpen. Dit zorgt voor betere ventilatie, maar veroorzaakt ook minder demping van omgevingsgeluid. Ook kan dit type op het oor drukken, wat minder fijn is bij langdurig gebruik.

Doordat over-ear oorkussens het hele oor bedekken, wordt omgevingsgeluid gedempt. Daarbij wordt de druk gelijkmatig verdeeld, doordat de oorkussens niet óp het oor drukken maar eromheen. Een ideale pasvorm als je zoekt naar een koptelefoon voor grote oren. Over-ear koptelefoons zijn meestal wel groter en zwaarder en kunnen warmte vasthouden.

Zoek je een koptelefoon voor brildragers of vind je oorkussens niet lekker zitten? Dan is de in-ear pasvorm een uitstekend alternatief. Deze oortjes zijn licht en neem je makkelijk overal mee naartoe. Met het juiste formaat eartips creëer je een goede pasvorm, zodat de oortjes omgevingsgeluid tegenhouden en jij de audio perfect hoort. Het nadeel van in-ear modellen is dat deze kunnen irriteren bij langdurig gebruik. Ook vindt niet iedereen direct het juist formaat oordopjes, wat voor mindere geluidskwaliteit zorgt.

3. Materiaal oorkussens: foam en kunstleder

De oorkussens van de koptelefoon met microfoon, kunnen bepalend zijn voor het draagcomfort. We zetten daarom de verschillen tussen foam en kunstlederen oorkussens op een rijtje. Kies je liever een in-ear headset, dan is het van belang dat je oordopjes van het juiste formaat gebruikt. Daarmee voorkom je dat een slecht passende eartip of earbud voor irritatie zorgt.

Foam

Kunstleder

Ademend vermogen

✅ Goed ademend, minder warm.

❌ Niet zo ademend, kan warm worden.

Gewicht

✅ Lichtgewicht materiaal.

❌ Iets zwaarder materiaal.

Geluidsdemping

❌ Bij hoge dichtheid een goede passieve demping.

✅ Zeer goede passieve demping.

Schoonmaken

❌ Kunnen zweet etc. opnemen. Moeilijker schoon te maken.

✅ Absorberen minder, dus makkelijk schoon te maken.

Design

❌ Ogen minder stijlvol of hoogwaardig.

✅ Geven een hoogwaardige uitstraling.

Levensduur

❌ Slijten sneller, verliezen vorm.

✅ Behouden vorm en werking.

Kosten

✅ Betaalbaar.

❌ Ook betaalbaar, maar vaak wel duurder.

Foam oorkussens zijn dus ideaal voor een comfortabele, lange gebruiksduur. Deze oorkussens zijn door het ademend vermogen een uitkomst in warme omgevingen. Kunstlederen oorkussens zijn geschikter voor kortere gebruiksmomenten en wanneer geluidsisolatie van belang is. Deze oorkussens hebben een strakker design, eenvoudig onderhoud en behouden langer hun vorm en werking.

Wil je advies of een proefplaatsing?

Zoals eerder aangegeven, is comfort een persoonlijke voorkeur. Dus of jij een over-ear headset met kunstlederen oorkussens wilt of een on-ear koptelefoon met foam oorkussens; jij bepaalt. Daarnaast verschilt het ook per gebruiksomgeving wat de beste comfortabele headset is.

Hebben bovenstaande punten je nog niet geholpen om een keuze te maken? Dan kun je ons natuurlijk altijd om advies vragen. Heb je al wel een zakelijke headset op het oog, maar twijfel je nog of dit de juiste is? Neem dan contact op met één van onze specialisten voor een proefplaatsing.